Dosije izdanja Domeni estetske preferencije Slobodan Marković.. Product #: 987-86-6047-236-8 Regular price: 1.980 RSD 1.980 RSD

Domeni estetske preferencije

Slobodan Marković

1.980 RSD 
Cena: 1.390 RSD

Кnjiga Slobodana Markovića „Domeni estetske preferencije: od estetskog stimulusa do estetskog doživljaja“ dobitnica je nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za doprinos teoriji umetnosti. Кako stoji u obrazloženju žirija: „Autor ove obimne, naučne, stručne, ali pitke studije je psiholog, predavač na beogradskom Filozofskom fakultetu i učesnik Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju. Njagova stručna perspektiva pruža čitaocu ne samo saznanja već i otvara grupu pitanja o percepciji lepog i o percepciji umetničkog dela. Izdanje sadrži i veliki broj kolor reprodukcija prevashodno umetničkih dela i tekst se svojim sadržajem prevashodno odnosi na njih iako je u raspravu uključen i pojam lepog van umetnosti. Ovakav pristup autora njegovoj temi, doživljavanju lepog, utoliko je zanimljiviji zbog toga što ukazuje na paralele u doživljavanju umetničkog dela i doživljavanju lepog van umetničkog dela. Ovo izdanje takođe može da posluži kao primer izvanredno preglednog preloma teksta, inkorporiranih kolor reprodukcija, crteža i grafikona.“

Oblast kojoj je knjiga posvećena veoma je široka i razuđena. Ona obuhvata proučavanje niza fenomena i psiholoških procesa za koje se mogu vezati atributi estetsko, lepo i umetničko: estetska percepcija, estetsko suđenje, estetske emocije, estetski doživljaj, estetske sposobnosti, umetnička kreativnost, estetske potrebe, otvorenost za estetsku i umetničku stimulaciju, doživljaj lepog, procena estetske privlačnosti, razumevanje umetničkih dela, umetnička ekspertiza i slično.

Кnjiga je podeljena na dva dela. U prvom delu čitalac se upoznaje sa objektivnim, stimulusnim faktorima estetske preferencije u vizuelnom modalitetu. Ovaj deo sastoji se od četiri poglavlja. U prvom poglavlju obrađuju se estetski efekti strukturnih svojstava vizuelne stimulacije, kao što su simetrija, kompleksnost, zlatni presek i kompozicija, dok je drugo poglavlje posvećeno figuralnim i kolornim faktorima estetske preferencije. Treće poglavlje obuhvata složenije objektivne faktore, kao što su tipičnost, prosečnost, novina i izloženost stimulusa. Najzad, u četvrtom poglavlju izlažu se objektivna svojstva privlačnosti ljudskih lica i tela.

Drugi deo knjige posvećen je unutrašnjim, subjektivnim faktorima estetske preferencije. I ovaj deo sadrži četiri poglavlja. U petom poglavlju obrađuje se problem značenja estetskih sadržaja, odnosno pitanja u vezi s ikoničkim simbolizmom, apstrakcijom i razumevanjem umetničkih dela. Šesto poglavlje obuhvata analizu doživljaja lepog, a u sedmom poglavlju analizira se koncept estetskog doživljaja, odnosno koncept estetske fascinacije. Najzad, u osmom poglavlju prikazani su neki noviji nalazi neuroestetičkih studija.

specifikacija
Broj strana 246
Format 21x25
ISBN 987-86-6047-236-8
Povez Meki

Lokacija

Kontakt

Dosije studio
Adresa:
Alekse Nenadovića 29А
(Ulaz iz Prote Mateje 36)
11000 Beograd
Srbija
Tel:
+381 11 242 2298
+381 63 364 195
e-mail:
dosije@gmail.com

Poštovani,

poručivanje je moguće putem e-maila ili telefona

Preporučujemo

Hereticus – Časopis za preispitivanje prošlosti