Dosije izdanja Aleksandrija: istorija grada od Aleksandra Velikog do arabljanskog osvajanja Bojana Mojsov.. Product #: 978-86-6047-241-2 Regular price: 880 RSD 880 RSD

Aleksandrija: istorija grada od Aleksandra Velikog do arabljanskog osvajanja

Bojana Mojsov

880 RSD 
Cena: 660 RSD

Šta se dogodilo sa drevnom Aleksandrijom i Velikom bibliotekom? Aleksandrov grad bio je blistava zvezda Sredozemnog mora, Muzej ponos sveta klasične starine, a Biblioteka najveća zbirka u antici. Кako su mogli tako potpuno da nestanu, bez traga? Ova knjiga je pokušaj nalaženja nekih odgovora na to pitanje… (iz Predgovora)

Imperijalizam, nacionalizam, vera i rasa: ovaj narativ ulazi u trag napetosti koje su uništile drevne zidine Aleksandrije, dovodeći do gubitka čitavog nasleđa klasične starine i početka hiljadugodišnjeg jaza između hrišćanske Evrope i islamskog Srednjeg istoka. Ova opčinjavajuća knjiga priča izvanrednu priču o uništenju klasične Aleksandrije, iznoseći na svetlost uznemirujuće činjenice koje smo odavno izbrisali iz svog kolektivnog istorijskog pamćenja. Ispitujući poreklo hiljadugodišnjeg gubitka dijaloga između Evrope i Srednjeg istoka, Bojana Mojsov postavlja i pitanja o moći i opasnosti neznanja koje nosi vera.

 

O autorki: Bojana Mojsov je arheolog, istoričar i pisac. Кao ugledni egiptolog, radila je na Odeljenjima etnologije u Metropoliten muzeju, kao i u Muzeju Bruklina u Njujorku. Bila je savetnica Američkog istraživačkog centra u Кairu prilikom obnove grobnice Setija Prvog u Dolini kraljeva, kao i savetnica za nove zbirke u Narodnom muzeju u Кartumu, u Sudanu. Pored naučnih i stručnih radova, objavila je i knjige: Oziris. Smrt i ponovni život (Dosije studio, 2016) i Aleksandrija: istorija grada od Aleksandra Velikog do arabljanskog osvajanja (Dosije studio, 2017).

specifikacija
Broj strana 148
Format 16x24
ISBN 978-86-6047-241-2
Povez Meki

Lokacija

Kontakt

Dosije studio
Adresa:
Alekse Nenadovića 29А
(Ulaz iz Prote Mateje 36)
11000 Beograd
Srbija
Tel:
+381 11 242 2298
+381 63 364 195
e-mail:
dosije@gmail.com

Poštovani,

poručivanje je moguće putem e-maila ili telefona

Preporučujemo

Hereticus – Časopis za preispitivanje prošlosti