Досије издања Рановизантијска насеља у Србији и њеном окружењу Михаило Милинковић.. Product #: 978-86-6047-189-7 based on 0 reviews Regular price: 1.375 RSD 1.375 RSD

Рановизантијска насеља у Србији и њеном окружењу

Михаило Милинковић

Др Михаило Милинковић је један од водећих специјалиста за ранохришћанску, рановизантијску и археологију сеобе народа и раног средњег века на простору југоисточне Европе. Када је започињао свој научни рад, као приправник у Археолошком институту, конципирао је свој магистарски рад тако, да њиме уведе нову категорију археолошких налазишта у стручни дискурс (тзв. рановизантијска утврђења). Михаило Милинковић је успешно савладао овај задатак, између осталог захваљујући сопственим, тематски фокусираним теренским истраживањима. Од тада се знање о рановизантијским налазиштима у Србији и у окружењу знатно проширило, једним делом и захваљујући дугогодишњим ангажманима др Милинковића на налазиштима као што су то Градина на Јелици, Гамзиград, Злата-Кале, Гојин Дол-Кале, градине у околини Пештерске висоравни и другим.

Преглед рановизантијских насеља на територији Србије и њеног ближег окружења обухватио је уводне опаске о значају насеобинских остатака у археологији, као и о самој рановизантијској археологији и њеном развоју, и начину истраживања. Ради лакшег праћења предочен је кратак историјски увод, након чега је дат осврт на географски и климатски фактор, у оној мери у којој су они важни за развој насеобина.

Спецификација
Број страна 320
Формат 16,5x24
Нема коментара за овај производ.
Напиши коментар
ЛошеОдлично