Досије издања Домени естетске преференције Слободан Марковић.. Product #: 987-86-6047-236-8 based on 0 reviews Regular price: 1.980 RSD 1.980 RSD

Домени естетске преференције

Слободан Марковић

1.980 RSD 
Цена: 1.390 RSD

- +

Додај у листу жеља

Књига Слободана Марковића „Домени естетске преференције: од естетског стимулуса до естетског доживљаја“ добитница је награде Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије за допринос теорији уметности. Како стоји у образложењу жирија: „Аутор ове обимне, научне, стручне, али питке студије је психолог, предавач на београдском Филозофском факултету и учесник Лабораторије за експерименталну психологију. Његова стручна перспектива пружа читаоцу не само сазнања већ и отвара групу питања о перцепцији лепог и о перцепцији уметничког дела. Издање садржи и велики број колор репродукција превасходно уметничких дела и текст се својим садржајем превасходно односи на њих иако је у расправу укључен и појам лепог ван уметности. Овакав приступ аутора његовој теми, доживљавању лепог, утолико је занимљивији због тога што указује на паралеле у доживљавању уметничког дела и доживљавању лепог ван уметничког дела. Ово издање такође може да послужи као пример изванредно прегледног прелома текста, инкорпорираних колор репродукција, цртежа и графикона.“

Област којој је књига посвећена веома је широка и разуђена. Она обухвата проучавање низа феномена и психолошких процеса за које се могу везати атрибути естетско, лепо и уметничко: естетска перцепција, естетско суђење, естетске емоције, естетски доживљај, естетске способности, уметничка креативност, естетске потребе, отвореност за естетску и уметничку стимулацију, доживљај лепог, процена естетске привлачности, разумевање уметничких дела, уметничка експертиза и слично.

Књига је подељена на два дела. У првом делу читалац се упознаје са објективним, стимулусним факторима естетске преференције у визуелном модалитету. Овај део састоји се од четири поглавља. У првом поглављу обрађују се естетски ефекти структурних својстава визуелне стимулације, као што су симетрија, комплексност, златни пресек и композиција, док је друго поглавље посвећено фигуралним и колорним факторима естетске преференције. Треће поглавље обухвата сложеније објективне факторе, као што су типичност, просечност, новина и изложеност стимулуса. Најзад, у четвртом поглављу излажу се објективна својства привлачности људских лица и тела.

Други део књиге посвећен је унутрашњим, субјективним факторима естетске преференције. И овај део садржи четири поглавља. У петом поглављу обрађује се проблем значења естетских садржаја, односно питања у вези с иконичким симболизмом, апстракцијом и разумевањем уметничких дела. Шесто поглавље обухвата анализу доживљаја лепог, а у седмом поглављу анализира се концепт естетског доживљаја, односно концепт естетске фасцинације. Најзад, у осмом поглављу приказани су неки новији налази неуроестетичких студија.

Спецификација
Број страна 246
Повез Меки
Формат 21x25
Нема коментара за овај производ.
Напиши коментар
ЛошеОдлично