Досије издања Солун – град духова : хришћани, муслимани и Јевреји : 1430–1950 Марк Мазовер / превела Невена Мрђеновић.. Product #: 978-86-6047-230-6 based on 0 reviews Regular price: 2.250 RSD 2.250 RSD

Солун – град духова : хришћани, муслимани и Јевреји : 1430–1950

Марк Мазовер / превела Невена Мрђеновић

2.250 RSD 
Цена: 1.730 RSD

- +

Додај у листу жеља

Марк Мазовер један је од најзначајнијих и најутицајнијих савремених светских историчара. Професор је историје на Колумбијском универзитету (САД). Добитник је низа најважнијих светских награда за историографију: награда Стивен Рансиман, награда Даф Купер, Волфсонова награда за историографију, Лонгманова награда за најбољу историографску књигу године.

У делу Солун, град духова, показује да, чим се зађе у раздобље пре масовног национализма (а то је за балканске државе почетак XX века), слика постаје сложена. Откривају се духови оних култура које су нестале или су учињене невидљивим. Предмет његовог истраживања је један случај изузетан за Балкан, случај који је спојио три аврамовске религије у раној модерни на нарочит и јединствен начин. Он истражује историју Солуна, од 1430. до 1950. године. У основи његовог настојања јест да прикаже три упоредна наратива о граду који су оставили његови становници трију вероисповести: православни хришћани, муслимани и Јевреји.

Мазовер је прворазредни научник и писац; Солун је његово ремек-дело. Мало дела из историје испољава такву вештину управљања изворима – који се крећу од пописа до мемоара, преписки конзула до свежњева писама – уз врхунску синтезу културне, политичке, економ­ске, духовне и друштвене историје, као и изванредне описе етничких и верских поткултура Солуна.

Спецификација
Број страна 496
Повез Тврди
Формат 16x24
Нема коментара за овај производ.
Напиши коментар
ЛошеОдлично