Досије издања Александрија: историја града од Александра Великог до арабљанског освајања Бојана Мојсов.. Product #: 978-86-6047-241-2 based on 0 reviews Regular price: 880 RSD 880 RSD

Александрија: историја града од Александра Великог до арабљанског освајања

Бојана Мојсов

880 RSD 
Цена: 660 RSD

- +

Додај у листу жеља

Шта се догодило са древном Александријом и Великом библиотеком? Александров град био је блистава звезда Средоземног мора, Музеј понос света класичне старине, а Библиотека највећа збирка у антици. Како су могли тако потпуно да нестану, без трага? Ова књига је покушај налажења неких одговора на то питање… (из Предговора)

Империјализам, национализам, вера и раса: овај наратив улази у траг напетости које су уништиле древне зидине Александрије, доводећи до губитка читавог наслеђа класичне старине и почетка хиљадугодишњег јаза између хришћанске Европе и исламског Средњег истока. Ова опчињавајућа књига прича изванредну причу о уништењу класичне Александрије, износећи на светлост узнемирујуће чињенице које смо одавно избрисали из свог колективног историјског памћења. Испитујући порекло хиљадугодишњег губитка дијалога између Европе и Средњег истока, Бојана Мојсов поставља и питања о моћи и опасности незнања које носи вера.

 

О ауторки: Бојана Мојсов је археолог, историчар и писац. Као угледни египтолог, радила је на Одељењима етнологије у Метрополитен музеју, као и у Музеју Бруклина у Њујорку. Била је саветница Америчког истраживачког центра у Каиру приликом обнове гробнице Сетија Првог у Долини краљева, као и саветница за нове збирке у Народном музеју у Картуму, у Судану. Поред научних и стручних радова, објавила је и књиге: Озирис. Смрт и поновни живот (Досије студио, 2016) и Александрија: историја града од Александра Великог до арабљанског освајања (Досије студио, 2017).

Спецификација
Број страна 148
Повез Меки
Формат 16x24
Нема коментара за овај производ.
Напиши коментар
ЛошеОдлично